NOVINKY
Potravinové alergie a intolerance: Jak se stravovat v restauracích
Pocta české kuchyni – tradiční chutě v moderním pojetí
DÝNĚ, TIPY JAK NA NĚ! TIPY NA ZPRACOVÁNÍ A RECEPT NA NAŠI...
JAK SE ŽIJE CELIAKŮM ANEB VÝCHOVA RESTAURACÍ V ČECHÁCH!
+420 603 175 849   |   Otevřeno denně 11:00 - 22:00
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT
ČlánkyTIPY

Potravinové alergie a intolerance: Jak se stravovat v restauracích

od Kačka 30 listopadu, 2025
Potravinové alergie a potravinové intolerance. Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí? A jak se s takovým omezením stravovat v restauracích? Poradíme!
4

Stravování mimo domov může být pro osoby s potravinovými alergiemi nebo intolerancemi opravdovou výzvou. Pokud hůře snášíte některou skupinu potravin, asi víte, o čem mluvíme. Přesto se nemusíte návštěvy restaurace obávat. Jen je třeba vybrat si zařízení, kde svým hostům naslouchají. Jako je třeba restaurace Na Krétě, kde se snaží o maximální blaho všech hostů.

KAŽDÉ OMEZENÍ MÁ ŘEŠENÍ – ZÁKLADEM JE KOMUNIKACE

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí.
  • Seznam alergenů dle české legislativy a podrobné informace o jednotlivých skupinách.
  • Jak správně komunikovat s personálem restaurace, abyste minimalizovali riziko.
  • Jak přistupuje restaurace Na Krétě k hostům s potravinovými omezeními.

Na závěr přidáme doporučení pro hosty, kteří trpí alergiemi či intolerancemi, aby se mohli stravovat co nejbezpečněji i mimo svůj domov.

Potravinové alergie a intolerance: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Při výběru pokrmů v restauraci je zásadní vědět, zda vás trápí potravinová alergie nebo „jen“ intolerance.

  • Potravinová alergie je reakce imunitního systému na konkrétní bílkovinu. I stopové množství alergenu může způsobit vážné zdravotní problémy, od kožních reakcí až po anafylaktický šok v případě silných alergií.
  • Potravinová intolerance je neschopnost těla správně trávit určité potraviny nebo složky, což způsobuje nepříjemné příznaky, jako jsou zažívací potíže, nadýmání, průjem, bolesti břicha nebo únava. Na rozdíl od alergie nejde o imunitní reakci, ale o problém s trávením (např. nedostatek enzymů, jako je laktáza při intoleranci laktózy).

Potravinové alergie: Seznam alergenů  

Podle české legislativy je povinnost informovat zákazníky o přítomnosti těchto 14 hlavních alergenů. Níže najdete nejen seznam, ale i bližší popis, včetně příkladů:

  1. Obiloviny obsahující lepek
    Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda a kamut
    Přítomné ve většině pečiva, těstovin, omáček a polévek zahušťovaných moukou
  2. Korýši
    Krevety, krabi, humři, langusty
    Často se objevují v asijských pokrmech, sushi nebo rybích vývarech
  3. Vejce
    Vejce slepičí, ale i produkty obsahující vejce (např. majonéza, těstoviny, piškoty)
    Skryté mohou být v omáčkách, těstech či zmrzlinách
  4. Ryby
    Všechny druhy ryb a výrobky z ryb (např. rybí omáčka, kaviár)
    Může jít i o stopová množství z kuchyňských nástrojů
  5. Arašídy
    Arašídy, známé také jako burské ořechy, a výrobky z nich (arašídové máslo, arašídová mouka)
    Často přítomné v asijské kuchyni
  6. Sójové boby
    Sójové omáčky, tofu, sójové mléko a další produkty obsahující sóju
    Skryté v polotovarech, vegetariánských jídlech nebo omáčkách
  7. Mléko (včetně laktózy)
    Všechny mléčné výrobky (mléko, smetana, sýry, jogurty, máslo.
    Skryté například ve sladkostech, těstech nebo instantních směsích
  8. Skořápkové plody
    Vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu, pistácie, para ořechy, makadamové ořechy
    Běžné v dezertech, čokoládách, müsli či pesto omáčkách
  9. Celer
    Všechny části rostliny, včetně celerové soli
    Často přítomný v polévkách, vývarech, kořenících směsích
  10. Hořčice
    Hořčičná semínka, hořčičný prášek, dijonská hořčice
    Může být přítomná ve dresincích, marinádách a omáčkách
  11. Sezamová semena
    Celá semena nebo sezamový olej
    Časté v pečivu, asijských pokrmech či dresincích
  12. Oxid siřičitý a siřičitany
    Používány jako konzervanty ve vínech, sušeném ovoci, pivech nebo některých zpracovaných potravinách
  13. Vlčí bob (lupina)
    Mouky a výrobky z lupiny, časté ve veganských či vegetariánských produktech
  14. Měkkýši
    Slávky, ústřice, chobotnice, sépie a další měkkýši
    Přítomné v mořských pokrmech, vývarech či paelle
obiloviny - nejčastějším omezením je lepek
Lepek patří mezi nejčastější alergeny

Máte potravinovou alergii nebo intoleranci? Komunikace je základ

Správná komunikace mezi hostem restaurace, obsluhou a kuchyní je klíčová. Host musí vždy jasně specifikovat svou alergii nebo intoleranci, aby mohl personál zajistit přípravu pokrmu dle jeho požadavků.

Je třeba si uvědomit, že v restauracích není vždy možné zcela eliminovat riziko kontaminace stopovým množstvím alergenu, což může představovat vážné ohrožení zdraví, především u silných alergií. Pokud tedy víte, že vaše alergie může vyvolat silnou reakci, například i po kontaktu s minimálním množstvím alergenu, je nejbezpečnější připravovat si jídlo doma, kde máte vše pod kontrolou.

Restaurace Na Krétě chápe potřeby hostů s potravinovými alergiemi či intolerancemi a snaží se zajistit jejich maximální komfort. Přesto doporučujeme, aby hosté s vážnými alergiemi dbali zvýšené opatrnosti při stravování mimo domov.

Doporučení pro hosty s alergií či intolerancí:

  • Informujte se dopředu: Dejte vědět o svých omezeních již při rezervaci.
  • Zvažte jednoduchá jídla: Vyberte si pokrm s menším množstvím ingrediencí.
  • Buďte připraveni: Noste s sebou léky (např. antihistaminika nebo adrenalinový autoinjektor).

Pokud máte specifické požadavky, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme vytvořit bezpečný a příjemný kulinářský zážitek.

ALERGIETIPYTOP
FacebookTwitterLinkedinEmail
předchozí příspěvek
Pocta české kuchyni – tradiční chutě v moderním pojetí

Možná vás bude také zajímat

Pocta české kuchyni – tradiční chutě v moderním...

14 listopadu, 2025

Svatomartinská husa Na Krétě: přijďte na husí hody...

1 listopadu, 2025

V hlavní roli lanýž! Na Krétě servírujeme nový lanýžový...

9 října, 2025

Speciální menu STEAKY nyní Na Krétě: gastro zážitek...

11 září, 2025

Středomořská kuchyně v restauraci Na Krétě – speciální...

21 srpna, 2025

Speciální letní Italské menu! Je svěží, nápadité a DELIZIOSO!

25 července, 2025

Jako jedna z mála restaurací přinášíme liškové menu!

25 června, 2025

Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou...

29 května, 2025

Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové...

1 května, 2025

Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné...

8 dubna, 2025

Sledujte nás

Facebook Instagram

Rubriky

  • Články (11)
  • Kariéra (1)
  • Novinky (33)
  • Pozvánky (42)
  • Recepty (4)
  • TIPY (48)

Nejnovější příspěvky

  • Potravinové alergie a intolerance: Jak se stravovat v restauracích

  • Pocta české kuchyni – tradiční chutě v moderním pojetí

  • Svatomartinská husa Na Krétě: přijďte na husí hody do Hořovic!

  • V hlavní roli lanýž! Na Krétě servírujeme nový lanýžový speciál

Novinky Na Krétě

  • Pocta české kuchyni – tradiční chutě v moderním pojetí

    14 listopadu, 2025
  • V hlavní roli lanýž! Na Krétě servírujeme nový lanýžový speciál

    9 října, 2025
  • Speciální menu STEAKY nyní Na Krétě: gastro zážitek pro milovníky masa!

    11 září, 2025
  • Středomořská kuchyně v restauraci Na Krétě – speciální menu plné ryb

    21 srpna, 2025
  • Speciální letní Italské menu! Je svěží, nápadité a DELIZIOSO!

    25 července, 2025

Newsletter

Přihlašte se k odběru našeho šťavnatého foodletteru. Posíláme ho jednou za 3 týdny a vy budete první, kdo se dozví o našem novém speciálním menu!

  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo
  • IMPRESSUM
  • COOKIES
  • KONTAKT
  • ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

© 2016 - 2024   Hedvika Koželuhová | NA KRÉTĚ
Webdesign Kateřina Šváchová | creative services

I u nás pečeme cookies
Dovolíte nám pracovat s cookies, abychom věděli, jak to u nás na webu žije a mohli obsah stránek neustále zlepšovat?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
  • Spravovat možnosti
  • Spravovat služby
  • Správa {vendor_count} prodejců
  • Přečtěte si více o těchto účelech
PŘEDVOLBY
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT