NOVINKY
Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu
Novinky na STÁLÉM MENU
+420 603 175 849   |   Otevřeno denně 11:00 - 22:00
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT
ČlánkyTIPY

JAK SE ŽIJE CELIAKŮM ANEB VÝCHOVA RESTAURACÍ V ČECHÁCH!

od Jitka Veselá 12 května, 2023
Celiakie a jak se dobře najíst bez lepku, restaurace Na Krétě, Hořovice
556

Trpíte celiakií a chystáte se na jídlo do restaurace? U nás Na Krétě mouku nevnímáme jako nepřítele, ale obecně ji v k zahuštění nepoužíváme! V našem menu najdete přirozeně bezlepkové pokrmy a s jejich výběrem vám vždy rádi poradíme.

JDE V RESTAURACI VAŘIT BEZ MOUKY?

Zahušťování omáček a polévek moukou bylo běžnou praxí. Proto se v minulosti lidé s celiakií restauracím vyhýbali. Dnešní trend je ale jiný. Gastronomie se posunula dopředu i v tomto ohledu. Na jídelníčcích se objevuje upozornění na různé alergie a číšníci jsou mnohem více informovaní o složení pokrmů. V naší restauraci Na Krétě se při přípravě menu soustředíme nejen na vyváženost chutí, ale nezapomínáme ani na nutriční kvalitu a případná potravinová omezení. Ačkoliv sami nemáme na lepek alergii a mouku nevnímáme jako nepřítele, obecně nezahušťujeme moukou. Raději přidáváme demi glace, smetanu nebo brambory. Jídlo je kvalitnější a mohou si jej objednat všichni.

Většina pokrmů na našem speciálním i stálém menu je bez lepku. 

Na našem novém speciálním chřestovém menu jsou polévka, jeden ze dvou předkrmů, dvě hlavní jídla a dezert kompletně bez lepku. V salátu je možné vynechat smažení u zastřeného vejce a u jednoho z předkrmů je možné
vynechat posyp strouhankou! Jediné jídlo na speciálním chřestovém menu, které neuděláme bez mouky jsou noky. Na stálém jídelním lístku je také většina pokrmů bez přidané mouky, pokud se samozřejmě nejedná o jídlo  s knedlíky, noky apod. 

Celiaci si v restauraci Na Krétě krásně vyberou.

V dobré restauraci číšníci vědí, z čeho jsou pokrmy složené a rádi vám poradí!

Spolupráce mezi kuchyní a placem je základem úspěchu. S každým novým jídlem informujeme číšníky o složení, zda je bez lepku, zda obsahuje oříšky a jiné ingredience, na které se obecně vyskytují alergie. Nejsložitější je vyhnout se laktóze, protože hodně pokrmů obsahuje máslo nebo smetanu, ale i s laktózovou intolerancí si u nás vyberete. 

Celiakie, aneb jak se najíst v restauraci bez lepku
Rump steak s omáčkou demi glace, blanšírovaný zelený a bílý chřest, pesto z medvědího česneku

Co je to celiakie?

Zjednodušeně je to alergie na pšeničnou mouku/lepek. Ten je obsažený hlavně v pečivu a přílohách. U lidí s tímto onemocněním dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, jehož následkem se povrch střeva zmenšuje a snižuje se schopnost trávení a vstřebávání živin. V nejhorším případě pak dochází až k rozvratu metabolismu. Typickými příznaky jsou průjem, nadýmání, křeče v břiše, úbytek váhy a únava. Porucha se může rozvinout v jakémkoliv věku. U dětí se většinou projevuje brzy poté, co jim je prvně podaná strava obsahující lepek.

Zdroj: https://celiak.cz/onemocneni/celiakie/

Speciální menu restaurace na Krétě, Hořovice. Bílý a zelený chřest v hlavní roli.

CHŘESTTIPY
3 FacebookTwitterLinkedinEmail
předchozí příspěvek
CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE KONEČNĚ TU!
následující příspěvek
Pozvánka na jahodové menu

Možná vás bude také zajímat

Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové...

1 května, 2025

Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné...

8 dubna, 2025

Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji...

20 března, 2025

Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo...

28 února, 2025

Nejlepší steaky v okolí Prahy? Teď na Krétě...

7 února, 2025

Autentická mexická kuchyně! Na Krétě opět servírujeme nejbarevnější...

10 ledna, 2025

Vánoční menu v restauraci Na Krétě: zveme vás...

13 prosince, 2024

Kam na zvěřinové hody? No přece k nám...

22 listopadu, 2024

Lanýžový speciál: černé zlatoje zpět Na Krétě!

19 října, 2024

Dýně a brusinky Na Krétě: Ochutnejte naše speciální...

27 září, 2024

Sledujte nás

Facebook Instagram

Rubriky

  • Články (9)
  • Kariéra (1)
  • Novinky (26)
  • Pozvánky (34)
  • Recepty (4)
  • TIPY (39)

Nejnovější příspěvky

  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

  • Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo srnčí? Který bude váš nej?

Novinky Na Krétě

  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

    1 května, 2025
  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

    8 dubna, 2025
  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

    20 března, 2025
  • Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo srnčí? Který bude váš nej?

    28 února, 2025
  • Nejlepší steaky v okolí Prahy? Teď na Krétě ve steakovém menu!

    7 února, 2025

Newsletter

Přihlašte se k odběru našeho šťavnatého foodletteru. Posíláme ho jednou za 3 týdny a vy budete první, kdo se dozví o našem novém speciálním menu!

  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo
  • IMPRESSUM
  • COOKIES
  • KONTAKT
  • ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

© 2016 - 2024   Hedvika Koželuhová | NA KRÉTĚ
Webdesign Kateřina Šváchová | creative services

I u nás pečeme cookies
Dovolíte nám pracovat s cookies, abychom věděli, jak to u nás na webu žije a mohli obsah stránek neustále zlepšovat?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
PŘEDVOLBY
{title} {title} {title}
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT