Blíží se čas, kdy se otevírá první mladé víno a kuchyně zavoní dozlatova vypečenou husou. Je to chvíle, kdy se rodina i přátelé potkávají u jednoho stolu. Přijďte si ten krásný čas užít k nám do restaurace Na Krétě. Svatomartinské menu budeme letos servírovat od 7. do 13. listopadu.
SVATOMARTINSKÁ HUSA SPOJUJE CHUTĚ I LIDI – UŽ PO STALETÍ
Svatomartinská husa – krásná gastronomická tradice
Svatomartinské hody už po staletí patří k nejkrásnějším gastronomickým tradicím. Oslavují příchod zimy, první víno nového ročníku a dobrou husu, která se v tento čas servíruje jako symbol hojnosti.
Svatý Martin byl známý svou laskavostí a dobrými skutky, pro které si ho lidé velmi vážili. Nakonec ho zvolili biskupem – a právě tehdy se zrodila známá legenda. Martin se prý takové pocty necítil hoden a před jmenováním se ukryl mezi husami. Jenže ty ho svým kejháním prozradily, a tak byl přece jen včas nalezen. Na jejich počest se od té doby peče svatomartinská husa. Krásná tradice se zachovala dodnes, kdy jsou husí hody nejen oslavou dobrého jídla, ale i příležitostí k setkání s blízkými u společné tabule.
ZVEME VÁS NA NAŠE NOVÉ SPECIÁLNÍ SVATOMARTINSKÉ MENU!
Svatomartinské menu Na Krétě
7. – 13.11.2025
Naši kuchaři pro vás připravili sváteční menu plné husích specialit, které vás zahřeje a naladí na pravou atmosféru svatomartinských oslav.
Polévka:
HUSÍ KALDOUN s játrovými knedlíčky, zeleninou a majoránkou – poctivý vývar s jemnou chutí, který zahřeje a naladí chuťové pohárky na další chody.

Předkrmy:
DOMÁCÍ LOKŠ S TRHANÝM HUSÍM MASEM, jablečným pyré, rakytníkem a smaženou cibulkou – kombinace tradičního základu a svěžího ovocného tónu.

KACHNÍ FOIE GRAS na domácím toustovém chlebu s višňovou redukcí a nakládanými višněmi – delikatesa, kde se snoubí luxus a elegance s jemnou sladkokyselostí.

Hlavní chody svatomartinského menu
PEČENÁ SVATOMARTINSKÁ HUSA s paifálským knedlíkem a červeným zelím s kaštany – klasika, která voní domovem, poctivě připravená s dokonalým křupavým povrchem.

SVATOMARTINSKÝ BURGER S TRHANÝM HUSÍM MASEM, nakládanou cibulkou a červeným zelím s hruškovým chutney, podávaný s batátovými hranolky – originální pojetí husy v moderním stylu.

Dezert:
ČOKOLÁDOVÝ ŽALUD s pekanovým krémem, hruškovým vkladem a podzimní kořením – hravá a chuťově vyladěná sladká tečka, přesně v duchu restaurace Na Krétě.

Husí hody, mladé víno a moderní gastronomie
K pravým husím hodům patří sklenka mladého svatomartinského vína, které sváteční tabuli dodává lehkost a radost. My pro vás chystáme skvostná vína z malého rodinného vinařství Jurák & syn Hustopeče, našeho dvorního dodavatele.
Přijďte s námi oslavit svátek svatého Martina stylově – u stolu, kde se snoubí tradiční svatomartinská husa s moderním kuchařským uměním. Ať už přijdete s rodinou, přáteli nebo kolegy, čeká vás gastronomický zážitek, který potěší všechny smysly. Budeme rádi, když nás označíte ve fotkách na sociálních sítích nebo nám necháte komentář na našich profilech na Instagramu nebo Facebooku.
Objevte restauraci Na Krétě, ideálně situovanou na půli cesty mezi Prahou a Plzní, kde vás čeká nezapomenutelný gastronomický zážitek. Nabízíme fine dining poblíž Prahy, který potěší vaše chuťové buňky, aniž by zatížil vaši peněženku. Přijďte si vychutnat špičkovou kuchyni za rozumné ceny a dopřejte si luxusní večeři, kterou si zasloužíte.
Těšíme se na vás!
Tým Na Krétě
Rezervace na: 603 175 849