NOVINKY
Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!
Novinky na STÁLÉM MENU
+420 603 175 849   |   Otevřeno denně 11:00 - 22:00
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT
ČlánkyRecepty

Polévka šmigrustovka: spolehlivý vyprošťovák nejen na Velikonoce

od Kačka 18 dubna, 2023
Velikonoční polévka Šmigrustovka
726

V našem jarním speciální menu jsme v restauraci Na Krétě uvedli polévku s neobvyklým jménem šmigrustovka. „Šmigrust“ se na Moravě říkalo pomlázce, a proto se jedná o polévku pomlázkovou. My jsme ji pro vás znovuobjevili, a protože jste z ní nadšeni (a my také), chceme s vámi sdílet recept. Vyzkoušejte ji a klidně i jindy než na Velikonoce, třeba po náročném večírku.

ŠMIGRUSTOVKA JE PLNÁ BAREV A UMÍ ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽALUDEK

Naši předkové přidávali do šmigrustovky vše, co si v pondělí o Velikonocích vykoledovali. Byla plná barev a chutí a říkalo se o ní, že dokáže zklidnit podrážděné zažívání a je skvělým přírodním lékem na kocovinu. Pojďte si ji uvařit s námi!

Suroviny:

1kg uzených vepřových žeber

2 cibule

1 klobása (my používáme uherskou klobásu z Lidlu)

Sůl, pepř, sladká paprika, bobkový list

1 smetana ke šlehání na zjemnění

Vařené vejce

Čerstvě nastrouhaný křen

Jarní cibulka

Pažitka

Postup:

  1. Maso zalijte vodou a něžně přiveďte k varu. Vodu slijte, maso zalijte znovu a poté přidej oloupanou cibuli a bobkový list. Vařte na mírném plameni cca 2 hodiny.
  2. Vyjměte maso a roztrhejte ho na kousky. Vývar slijte a nechte vychladnout. Sejměte vrchní vrstvu usazeného, přebytečného tuku.
  3. Klobásu nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi. Přebytečný tuk slijte. Do pánve přidejte nakrájenou jarní cibulku (bílé části) a zasmahněte spolu se lžičkou červené papriky.
  4. Polévku zahustěte smetanou s troškou rozmíchané hladké mouky (bezlepkáči mohou přidat vařené brambory). Při zahušťování tekutinu stále míchejte, dokud polévka viditelně nezhoustne.
  5. DEJTE POZOR při dochucování solí. Uzená žebra jsou leckdy velmi slaná, proto buďte se solí opatrní a vyčkejte až na konec!
  6. Vejce vařená natvrdo překrojte napůl, zalijte polévkou, přidejte nastrouhaný křen dle chuti a ozdobte jarní cibulkou (zelenou částí) a pažitkou.

Přijďte k nám ochutnat další tradiční i netradiční jídla. Z našich menu si určitě vyberete.

ČESKÁ KUCHYNĚPOLÉVKYRECEPTVELIKONOCE
7 FacebookTwitterLinkedinEmail
předchozí příspěvek
Bez mikrobylinek se dnes dobrá restaurace neobejde
následující příspěvek
Pozvánka na degustační menu

Možná vás bude také zajímat

Sezóna lišek je tu. Jak je využít v kuchyni?

13 června, 2024

Ochutnejte Ameriku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nejlepší koktejly z USA!

23 května, 2024

RESTAURANT WEEK FESTIVAL

12 října, 2023

DÝNĚ, TIPY JAK NA NĚ!

28 září, 2023

Tipy na samosběr jahod: Kde „sebrat“ nejčerstvější a...

29 června, 2023

JAK SE ŽIJE CELIAKŮM ANEB VÝCHOVA RESTAURACÍ V...

12 května, 2023

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE KONEČNĚ TU!

6 května, 2023

Bez mikrobylinek se dnes dobrá restaurace neobejde

8 dubna, 2023

Michelin a jeho hvězdy

5 dubna, 2023

Sledujte nás

Facebook Instagram

Rubriky

  • Články (9)
  • Kariéra (1)
  • Novinky (27)
  • Pozvánky (35)
  • Recepty (4)
  • TIPY (40)

Nejnovější příspěvky

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

Novinky Na Krétě

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

    29 května, 2025
  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

    1 května, 2025
  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

    8 dubna, 2025
  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

    20 března, 2025
  • Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo srnčí? Který bude váš nej?

    28 února, 2025

Newsletter

Přihlašte se k odběru našeho šťavnatého foodletteru. Posíláme ho jednou za 3 týdny a vy budete první, kdo se dozví o našem novém speciálním menu!

  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo
  • IMPRESSUM
  • COOKIES
  • KONTAKT
  • ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

© 2016 - 2024   Hedvika Koželuhová | NA KRÉTĚ
Webdesign Kateřina Šváchová | creative services

I u nás pečeme cookies
Dovolíte nám pracovat s cookies, abychom věděli, jak to u nás na webu žije a mohli obsah stránek neustále zlepšovat?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
PŘEDVOLBY
{title} {title} {title}
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT