Houby lišky, známé pro svou charakteristickou zlatavou barvu a jedinečnou chuť, jsou velmi ceněné u kuchařů a gurmánů po celém světě.
LIŠKY JSOU DELIKATESA A V KUCHYNI NAJDOU ŠIROKÉ UPLATNĚNÍ
Jedním z hlavních důvodů, proč jsou houby lišky tolik oblíbené, je jejich výrazná, aromatická chuť a vůně. Lišky mají jemnou, ale přesto výraznou ovocnou vůni, která připomíná meruňky nebo lesní ovoce. Tato vůně a chuť přidává pokrmům hloubku a komplexnost, kterou jiné houby často nemají.
Další plusové body sbírají lišky za texturu. Jsou pevné, masité a při vaření se jen tak nerozpadnou. Díky tomu jsou lišky vhodné pro nejrůznější způsoby přípravy, včetně smažení, dušení, pečení a grilování.
U nás, v restauraci Na Krétě, lišky milujeme! Každoročně zařazujeme do sezónní nabídky liškový speciál. Prozkoumejte naše aktuální speciální menu, jestli jste to liškové právě trefili, a nebo se nechte inspirovat našimi vyladěnými pokrmy z lišek v minulých ročnících.
Lišky v kuchyni – tipy na jejich úpravu
1. Lišky na másle s česnekem:
Zprudka osmahněte lišky na másle spolu s nakrájenou šalotkou a česnekem. Když jsou měkké a zlatavé, dochuťte je čerstvými bylinkami, jako je tymián nebo petrželka, dosolte a opepřete. Podávejte je jako přílohu k masu nebo jako skvělý předkrm na opečeném toastu.
Tip: hotové lišky zakápněte citronovou šťávou. Pokud je podáváte na opečeném chlebu, můžete ho nejprve potřít creme cheese.
2. Rizoto s liškami:
Přidejte lišky do klasického italského rizota. Lišky orestujte na másle, přidejte šalotku a vše opékejte asi 5 minut. Přidejte rýži arborio, restujte 2 minuty, dokud rýže nezesklovatí. Přilijte skleničku suchého bílého vína a nechte odpařit alkohol, po částech přidávejte vývar. Nechte přikryté pokličkou a stáhněte plamen na sporo. Rizoto kontrolujte a lehce promíchejte každých 5 minut. Po 15-20 minutách by měla být rýže al dente. Přidejte zbytek vývaru, pokud je potřeba. Jakmile je rýže hotová, přidejte trochu vývaru a zakápněte olivovým olejem. Vmíchejte ořech másla a strouhaný parmezán, dochuťte solí a pepřem. Rizoto zakryjte pokličkou a nechte 2 minuty stát.
3. Lišky s těstovinami:
Lišky skvěle doplní smetanové těstoviny. Osmahněte je s cibulí a česnekem, přidejte smetanu a trochu bílého vína, a poté vmíchejte uvařené těstoviny. Na závěr můžete přidat parmazán a čerstvě mletý pepř.
4. Houbová polévka:
Z lišek připravíte výtečnou houbovou polévku. Osmahněte je na másle s cibulí, přidejte brambory, mrkev, celer a vývar. Nechte vařit, dokud zelenina nezměkne, a poté polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a smetanou.
5. Koláče a quiche s liškami:
Lišky jsou výborné jako náplň do slaných koláčů a quiche. Dozlatava orestované lišky smíchejte s cibulí, česnekem, sýrem a smetanou a použijte jako náplň do předpečeného těsta.
6. Nakládané houby lišky:
Lišky můžete také nakládat do octového nálevu s kořením. Je to výborný způsob, jak si je uchovat na zimu. Nakládané lišky jsou skvělou přílohou k masu, využijete je při přípravě studených předkrmů nebo s nimi krásně doplníte talíř kulajdy, jako jsme to udělali my.
Přijďte si pochutnat k nám do Hořovic. V restauraci na Krétě si vyberete ze stálého nebo speciálního (sezónního) menu a rádi vás uvidíme i v době obědů.
Budeme rádi, když nás označíte ve fotkách na sociálních sítích nebo nám necháte komentář na našich profilech na Instagramu nebo Facebooku.
Těšíme se na vás!
Tým Na Krétě
Rezervace na: 603 175 849