NOVINKY
Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!
Novinky na STÁLÉM MENU
+420 603 175 849   |   Otevřeno denně 11:00 - 22:00
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT
ČlánkyTIPY

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE KONEČNĚ TU!

od Jitka Veselá 6 května, 2023
Chřest v hlavní roli speciálního menu restaurace Na Krétě, Hořovice
528

Chřest je tu! Je lahodný, zdravý a jeho chuť vynikne v jednoduchých, rychlých úpravách. Sezóna chřestu je poměrně krátká, ale o to intenzivnější! Tuto zeleninu bude milovat vaše tělo stejně jako vaše chuťové pohárky.

BÍLÝ NEBO ZELENÝ, TO JE OČ TU BĚŽÍ

Chřest bílý pochází většinou z domácí produkce. Velkým pěstitelem je farma v Hostíně u Vojkovic, kam si pro něj jezdíme i my z restaurace Na Krétě. Jediný rozdíl je ve způsobu pěstování. Bílý chřest se pěstuje bez přístupu světla, a proto mu chybí barvivo. Zelený chřest se pěstuje nezakrytý, nejlépe na přímém slunci, a proto si na zelený musíme počkat o trochu déle.  

Čerstvý chřest je pevný, pružný a při ohýbání máte pocit že pukne

Při koupi chřestu se zaměřte především na jeho čerstvost. Pokud je pružný a při jeho ohýbání máte pocit, že pukne, vybrali jste správně. Pokud je gumový a zbarvený do šeda, má už své nejlepší dny za sebou a raději jej nechte v obchodě. Doma jej neskladujte příliš dlouho, stonky začnou plesnivět. Uchovávejte ho ve tmě a chladu, nejlépe zabalený do vlhké utěrky. Takto vám vydrží čerstvý nejméně tři dny.

Chřest v hlavní roli nového speciálního menu restaurace Na Krétě, Hořovice

Jarní salát s blanšírovaným zeleným chřestem, parmskou šunkou a smaženým zastřeným vejcem

Čištění a vaření chřestu není žádná věda!

Bílý chřest se loupe. Čistěte jej shora dolů kromě hlavičky. Dřevnatý, starší chřest očistěte obzvlášť důkladně, jinak bude hořký. Konce odřízněte nebo z nich dělejte polévku (tu samozřejmě důkladně propasírujte, aby v ní nezbývaly nepříjemné nitky). Zelený chřest pouze omyjte a pokud je potřeba zařízněte konce.

Při vaření nebo lépe řečeno blanšírování stačí, když do vody přidáte trošku soli, cukru a pár plátků citronu. Chřest vařte do „al dente“, tedy „na skus“, a ihned po vyjmutí z hrnce podávejte nebo před další úpravou zchlaďte v ledové lázni. Chřest můžete dál smažit, restovat obalený v parmské šunce nebo zapékat do slaných koláčů, tzv. quishů. Zahnuté kusy nebo úlomky a konce použijte k přípravě polévky. Ta je nejlepší zjemněná smetanou a doplněná muškátovým oříškem. 

Chřest v hlavní roli speciálního menu restaurace Na Krétě, Hořovice. Předkrm s bílým a zeleným chřestem.

Blanšírovaný zelený a bílý chřest, parmazánová pěna, opečená strouhanka, bylinkový olej

Chřest je zdravý

Chřest neobsahuje tuk, má minimum kalorií a je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Existuje však mnohem více důvodů, proč byste ho měli jíst:

  • Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
  • Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
  • Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
  • Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
  • Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
  • Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
  • Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
  • Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
  • Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
  • Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.

Pro koho chřest není?

S chřestem opatrně, pokud trpíte zvýšeným obsahem kyseliny močové v krvi. Tato zelenina má vysoký obsah purinů a proto vás po ní může postihnout nepříjemný záchvat dny.

Chřestem proti kocovině?

Jeden jihokorejský vědec objevil pozitivní vliv chřestu na kocoviny způsobené nemírnou konzumací alkoholu. Rovněž průzkum otištěný v Journal of Food Science tvrdí, že extrakty vytažené z listů a výhonků zvyšují podíly klíčových enzymů odbourávajících zbytky alkoholu.

Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu již od 5. května. Těšíme se na vás!

Speciální menu restaurace na Krétě, Hořovice. Bílý a zelený chřest v hlavní roli.
CHŘESTTIPY
5 FacebookTwitterLinkedinEmail
předchozí příspěvek
Pozvánka na degustační menu
následující příspěvek
JAK SE ŽIJE CELIAKŮM ANEB VÝCHOVA RESTAURACÍ V ČECHÁCH!

Možná vás bude také zajímat

Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou...

29 května, 2025

Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové...

1 května, 2025

Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné...

8 dubna, 2025

Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji...

20 března, 2025

Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo...

28 února, 2025

Nejlepší steaky v okolí Prahy? Teď na Krétě...

7 února, 2025

Autentická mexická kuchyně! Na Krétě opět servírujeme nejbarevnější...

10 ledna, 2025

Vánoční menu v restauraci Na Krétě: zveme vás...

13 prosince, 2024

Kam na zvěřinové hody? No přece k nám...

22 listopadu, 2024

Lanýžový speciál: černé zlatoje zpět Na Krétě!

19 října, 2024

Sledujte nás

Facebook Instagram

Rubriky

  • Články (9)
  • Kariéra (1)
  • Novinky (27)
  • Pozvánky (35)
  • Recepty (4)
  • TIPY (40)

Nejnovější příspěvky

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

Novinky Na Krétě

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

    29 května, 2025
  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

    1 května, 2025
  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

    8 dubna, 2025
  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

    20 března, 2025
  • Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo srnčí? Který bude váš nej?

    28 února, 2025

Newsletter

Přihlašte se k odběru našeho šťavnatého foodletteru. Posíláme ho jednou za 3 týdny a vy budete první, kdo se dozví o našem novém speciálním menu!

  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo
  • IMPRESSUM
  • COOKIES
  • KONTAKT
  • ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

© 2016 - 2024   Hedvika Koželuhová | NA KRÉTĚ
Webdesign Kateřina Šváchová | creative services

I u nás pečeme cookies
Dovolíte nám pracovat s cookies, abychom věděli, jak to u nás na webu žije a mohli obsah stránek neustále zlepšovat?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
PŘEDVOLBY
{title} {title} {title}
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT