NOVINKY
Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!
Novinky na STÁLÉM MENU
+420 603 175 849   |   Otevřeno denně 11:00 - 22:00
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT
Články

Michelin a jeho hvězdy

od Kačka 5 dubna, 2023
Michalinské hvězdy
487

Co mají společného pneumatiky a restaurace? Jak dlouho se michelinské hvězdy udělují? Kdo je může získat a na jakém základě? Proč by měla ČR zaplatit 10 milionů za návštěvu komisařů v pražských restauracích?

PRŮVODCE MICHELIN HODNOTÍ HVĚZDAMI NEJLEPŠÍ RESTAURACE UŽ OD ROKU 1926

Historie Michelinského průvodce ve zkratce

Původně se bratři Michelinovi zabývali jen výrobou a prodejem pneumatik. Lidé ale málo jezdili a tím pádem se měnilo málo pneumatik. Vymysleli tedy, že podpoří motoristy tím, že jim dají důvod, aby vyjeli na cestu za dobrým jídlem. V roce 1900 vydali prvního průvodce s mapou z Paříže na jih Francie. V knize byli tipy na ubytování, čerpací stanice, místa pro výměnu pneumatik a také podniky, kde se dá dobře najíst. Časem začali bratři vydávat tištěnou podobu průvodce, který oceňoval restaurace hvězdičkami.

Kniha byla v letech 1900–1920 rozdávána zdarma. Bratři Michelinové poté zavedli poplatek, protože průvodce zdarma nebyl brán „vážně“.

Jak michelinské hodnocení funguje

Z prodeje průvodce jsou hrazeny cesty komisařů. Ti navštěvují restaurace anonymně, bez ohlášení a kritéria hodnocení nejsou přesně známa. Hvězdy se udělují jen na jeden rok. V ČR jezdí komisaři pouze do Pražských restaurací. Momentálně mají jednu hvězdu: Field a La Degustation Boheme Bourgeoise. Nižší ocenění „Bib Gourmand“ (panáček z bílých pneumatik) dostávají restaurace jako označení dobrého jídla za rozumnou cenu. U nás toto ocenění získala restaurace Eska, Dejvická 34,
The Eatery a Divinis.

Kauza platby 10 milionů za pouhou možnost

Česká média, internet, i lidé, které gastronomie trochu zajímá (nebo naopak nezajímá) poslední dobou řeší kauzu platby deseti milionů, kterou by Česká republika měla zaplatit za to, že komisaři do Prahy vůbec přijedou. Jedni tvrdí, že michelinské hvězdy celkově zvyšují turismus a tím i útratu lidí v jiných podnicích jako jsou hotely, jiné restaurace, obchody atd., a proto by ČR tuto částku měla uhradit. Jiní kontrují, že je to záležitost několika top restaurací v hlavním městě a České republice „do toho nic není“ a platit by rozhodně neměla. A proč vlastně najednou platit? Odpověď je jednoduchá. S nástupem internetu se prodává mnohem méně tištěných průvodců a cesty hodnotitelů se tím již nepokryjí.

A jaký názor na michelinské restaurace, jejich hodnocení, hvězdy a onu platbu máte vy?

zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Michelin
https://www.facebook.com/madebykristina¨

fine diningmichelin
5 FacebookTwitterLinkedinEmail
následující příspěvek
Bez mikrobylinek se dnes dobrá restaurace neobejde

Možná vás bude také zajímat

Sezóna lišek je tu. Jak je využít v kuchyni?

13 června, 2024

RESTAURANT WEEK FESTIVAL

12 října, 2023

DÝNĚ, TIPY JAK NA NĚ!

28 září, 2023

Tipy na samosběr jahod: Kde „sebrat“ nejčerstvější a...

29 června, 2023

JAK SE ŽIJE CELIAKŮM ANEB VÝCHOVA RESTAURACÍ V...

12 května, 2023

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE KONEČNĚ TU!

6 května, 2023

Polévka šmigrustovka: spolehlivý vyprošťovák nejen na Velikonoce

18 dubna, 2023

Bez mikrobylinek se dnes dobrá restaurace neobejde

8 dubna, 2023

Sledujte nás

Facebook Instagram

Rubriky

  • Články (9)
  • Kariéra (1)
  • Novinky (27)
  • Pozvánky (35)
  • Recepty (4)
  • TIPY (40)

Nejnovější příspěvky

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

Novinky Na Krétě

  • Milovníci americké kuchyně, zbystřete! Největší americké pecky jsou zpět!

    29 května, 2025
  • Vůně chřestu je zpět! Přijďte ochutnat naše nové chřestové menu

    1 května, 2025
  • Velikonoce v restauraci Na Krétě: velikonoční menu plné jarních chutí

    8 dubna, 2025
  • Autentická francouzská kuchyně Na Krétě! Nenechte si ji ujít!

    20 března, 2025
  • Nejlepší řízky teď Na Krétě! Vídeňák, panenka nebo srnčí? Který bude váš nej?

    28 února, 2025

Newsletter

Přihlašte se k odběru našeho šťavnatého foodletteru. Posíláme ho jednou za 3 týdny a vy budete první, kdo se dozví o našem novém speciálním menu!

  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo
  • IMPRESSUM
  • COOKIES
  • KONTAKT
  • ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

© 2016 - 2024   Hedvika Koželuhová | NA KRÉTĚ
Webdesign Kateřina Šváchová | creative services

I u nás pečeme cookies
Dovolíte nám pracovat s cookies, abychom věděli, jak to u nás na webu žije a mohli obsah stránek neustále zlepšovat?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
PŘEDVOLBY
{title} {title} {title}
Na Krétě
  • MENU
  • O RESTAURACI
  • NÁŠ TÝM
  • REZERVACE
  • DÁRKOVÉ POUKAZY
  • GALERIE
  • BLOG
  • KONTAKT